Thursday, July 16, 2009

Hujan Oh Hujan....

"bapanya mahukannya jadi seorang askar, bukan cita-citanya, bukan impiannya".. petikan lagu dari kumpulan Hujan. namun, kali nih aku bukan nak bercerita pasal band Hujan nih. tapi pasal hujan yang turun dari awan nih.

seingat aku sekarang nih kt area KLIA ng putrajaya asyik panas dan kemarau. sbb tuh kot jerebu jer. namun beberapa hari yang lepas, hujan turun di kawasan KLIA. masa tu plak ada ijtimak para tabligh berlaku di kuaters KLIA. ada yang mengatakan itulah hujan rahmat yang memberkati majlis yang mulia itu. sesungguhnya beruntunglah bagi mereka yang berkesempatan menghadiri majlis yang mulia itu. amin....

namun, bagaimanakah kita menghargai rahmat (hujan) yang dikurniakan oleh Allah ini? terdapat satu cerita yang menarik ini kita kongsi bersama di sini.

pada zaman dahulu, terdapat seorang pemuda yang bernama Ali berlari dalam hujan. kerana bimbang akan kebasahan, beliau mencari tempat untuk berteduh. akhirnya beliau terjumpa dengan sebuah pondok yang didiami oleh seorang warga tua. beliau pun meminta izin untuk berteduh bagi mengelakkan dari kebasahan. lantas orang tua itu bertanya, "bukankah hujan itu rahmat. setiap titisan hujan itu dibawa oleh satu malaikat. jadi andainya hujan itu jatuh atau terkena pada badan kita, maka bukankah itu bererti kita mendapat rahmat?"

setelah mendengar soalan yang diajukan oleh orang tua itu, Ali pun meminta izin untuk beredar dan pulang ke rumah dalam keadaan yang masih hujan. namun kali ini, beliau tidak lagi berlari. tetapi hanya berjalan dengan perlahan sambil mensyukuri rahmat yang diberikan.

apabila beliau sampai ke rumah. beliau telah menyalin pakaian dan berehat di depan rumah beliau sambil memerhatikan hujan dengan penuh rasa bersyukur. tiba-tiba ada seorang pemuda datang ke arah rumah beliau dengan bergegas. maka, Ali bertanya "untuk hajat apakah kamu datang ke rumah saya?". lantas jawab pemuda tersebut, "bolehkah saya tumpang untuk berteduh. di luar sana hujan sangat lebat". maka dengan bangganya Ali bertanya kembali, "bukankah hujan itu rahmat. setiap titisan hujan itu dibawa oleh satu malaikat. jadi andainya hujan itu jatuh atau terkena pada badan kita, maka bukankah itu bererti kita mendapat rahmat?". kemudian pemuda tersebut menjawab kembali, "disebabkan hujan itu rahmat lah, saya tumpang untuk berteduh. saya tidak sanggup untuk memijak rahmat yang diberikan ini dengan kaki saya. tapi, andai saya ini memberi masalah kepada anda, saya boleh beredar"

Ali terdiam seketika dengan jawapan itu. akhirnya beliau membenarkan pemuda tersebut untuk berteduh di rumahnya sambil memikirkan kembali semua hal yang telah beliau lalui pada hari itu.

terdapat banyak lagi rahmat yang telah dikurniakan kepada kita. bergantung kepada kita untuk menilai dan menghargainya. demi menjaga rahmat tersebut, ada yang menghargainya dengan menggunakannya dan ada yang tidak mahu menggunakannya. begitu juga lah dengan rahmat yang diberikan kepada kita iaitu keamanan dan keharmonian hidup dalam berbilang agama dan kaum. ada yang mengatakan kita perlu memainkan dan menyelitkan isu berbaur perkauman dan keagamaan dalam berpolitik supaya semua kaum dan bangsa di negara kita dapat meluahkan apa yang terpendam. tapi ada juga berpendapat isu seperti keagamaan dan perkauman tidak boleh dipolitikkan supaya keharmonian dan keamanan hidup di negara kita dapat dikekalkan. hanya Allah dan anda sahaja yang tau apa yang sebenarnya anda fikirkan....salam.

No comments:

Post a Comment